PIC: Bring Nature Inside

Ontdek PIC, een uniek project ontworpen om ouderen in woonzorgcentrum ‘Château Sous-Bois’ dichter bij de natuur te brengen. Dit ingenieuze systeem, ontstaan uit een samenwerking tussen de afstudeerrichtingen Interaction Design en Product Design, maakt gebruik van moderne technologie om bewoners te verbinden met het buitenleven.

Over het PIC Project

Het PIC project is ontworpen met de bewoners van ‘Château Sous-Bois‘ in gedachten – ouderen die kampen met dementie en/of psychiatrische aandoeningen. Het doel van het project is om het gestructureerde leven van de bewoners een verrassend element te geven en de tuin van het woonzorgcentrum meer te integreren in het interieur.

Hoe werkt PIC?

PIC werkt op een eenvoudige, maar slimme manier. Een webcam, aangestuurd door een Raspberry Pi, detecteert beweging buiten het woonzorgcentrum. Zodra er beweging wordt gedetecteerd, begint een klein vogeltje, aangestuurd door Arduino, binnen te bewegen. Hierdoor weten de bewoners dat er buiten vogeltjes zijn en kunnen ze besluiten om naar buiten te gaan om te kijken.

De impact van PIC

Het verrassingselement van het bewegende vogeltje en de mogelijkheid om de natuur buiten te observeren, kan een positief effect hebben op de gemoedstoestand van de bewoners. Het helpt hen zich meer verbonden te voelen met de buitenwereld en kan een rustgevend en therapeutisch effect hebben.

Samenwerking en technologie

PIC is het resultaat van een samenwerking tussen de afstudeerrichtingen Interaction Design en Product Design en belichaamt een perfecte balans tussen technologische innovatie en mensgericht ontwerp. Het maakt gebruik van moderne technologie zoals Arduino en Raspberry Pi om een eenvoudige, maar betekenisvolle, interactie met de natuur mogelijk te maken.